Community Care: hoe gaan we verder met de IZA-toets?

Om ervoor te zorgen dat mensen prettig oud kunnen worden, langer actief kunnen deelnemen aan de samenleving, met zorg en ondersteuning dichtbij, moeten we de zorg anders organiseren. We weten dat nabuurschap en samenwerking tussen burgers en professionals bijdragen aan een betere kwaliteit van leven en een toekomstbestendige zorg. Community Care dus!

Versterken van zorgzame buurten

Zorgorganisaties willen bijdragen door zorgzame buurten te versterken. Om te begrijpen wat er speelt rondom ouder worden en hoe we samen met buurtbewoners en andere partijen passende ondersteuning kunnen bieden, onderzoeken we de netwerken en initiatieven die er al zijn. Dat kan heel klein zijn: door een op een met bewoners en buurtbewoners in gesprek te gaan. Zo krijgen we een steeds beter beeld van de buurtinitiatieven, welke bewoners actief zijn, samenwerkingsverbanden en ontmoetingsplekken in een wijk. Er gebeurt al ontzettend veel en er liggen kansen om dit verder te versterken.

De kracht van samenwerking = de kern van Community Care

De uitdaging voor zorgorganisaties en professionals is om goed aan te sluiten bij wat er al is. Dus niet op een eigen eiland blijven zitten, maar de verbinding zoeken met bestaande initiatieven. Door het bundelen van de expertise van Quarijn in de ouderenzorg en daarnaast van de krachten van burgers, gemeenten, huisartsen en woningcorporaties kunnen we samen een veerkrachtige gemeenschap bouwen. Dit is de kern van Community Care: een combinatie van professionele zorg, vrijwilligers en informele steun.

IZA-aanvraag: dorps- en wijkgerichte steunsystemen

In de regio Utrecht werken we al langer aan deze beweging onder de naam ‘dorps- en wijkgerichte steunsystemen’, ondersteund door de IVVU. Inmiddels loopt er een IZA-aanvraag waarin 14 zorgorganisaties samenwerken om zorgzame, veerkrachtige wijken te versterken. Binnen Zuidoost Utrecht richten we ons in eerste instantie op Doorn en Bunnik, met ruimte voor uitbreidingen in andere gemeenten.

Onze aanvraag heeft een positieve beoordeling gekregen in de snelle toets, wat betekent dat ook Zilveren Kruis en VGZ deze transitie ondersteunen. De volgende stap is het opstellen van een transformatieplan voor de komende drie jaar. Dit gezamenlijke plan van betrokken partijen moet de basis leggen voor domeinoverstijgende samenwerking. Anne Marie Lohuis van QuaRijn coördineert dit proces voor de regio Zuidoost Utrecht en zorgt voor aansluiting bij bestaande regioplannen en lopende projecten. Daarnaast zoeken we verbinding met het
programma ‘De buurt als ecosysteem’ van Buurtzorg. Door samen te werken kunnen we van elkaar leren en de beweging versterken.

Wat hebben we al bereikt?

In Bunnik, Doorn en Wijk bij Duurstede zijn we al actief. Sinds we de wijk in zijn gegaan, hebben we veel stappen gezet. Zo hebben we vanuit de samenwerking al verschillende initiatieven opgezet:

  • Samenwerken met wijkverenigingen en ondersteunen van buurtactiviteiten zoals ommetjes, huiskamermomenten en gezamenlijke eetmomenten
  • Er zijn ruimtes beschikbaar voor buurtinitiatieven
  • Het ‘opleiden’ van zorgmedewerkers met een bredere blik op kwaliteit van zorg
  • Een op een gesprekken met buurtbewoners, die zich soms later aanmelden als vrijwilliger
  • Werken aan nieuwe woonconcepten in samenwerking met andere partijen.

Met de steun van de IZA-middelen hopen we deze beweging verder te brengen.

We werken samen aan sterke, zorgzame buurten waarin mensen prettig oud kunnen worden.

Artikel delen:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Even voorstellen… Saskia Marree

De werkgroep Mentale weerbaarheid en gezondheid heeft een nieuwe kartrekker: Saskia Marree. ‘Samen met ketenpartners in zorg en sociaal domein en inwoners werk ik aan wat nodig is om mensen met een psychische kwetsbaarheid beter te ondersteunen.’ Saskia stelt zich graag aan je voor.

Mooi nieuws! De keten Valpreventie is rond!

De valrisicobeoordeling is succesvol gelanceerd. Een nieuwe aanpak waarmee de valrisicobeoordeling binnen de huisartspraktijk kan worden uitgevoerd en ook ingezet kan worden door paramedici zoals fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Een belangrijke stap in het versterken van de hele regionale zorgketen.

Eerstelijn verder versterken met subsidie ZonMW

De aangevraagde ZonMW subsidie is goedgekeurd! We gaan de eerstelijn verder versterken in de regio Zuidoost Utrecht. Tot eind 2026 werken we met elkaar aan de invulling van de Visie Eerstelijn 2030.