Zorg en ondersteuning dicht bij de inwoner zorgt ervoor dat deze laagdrempelig toegankelijk is en dat mensen langer gezond blijven en daarmee ook langer zelfstandig kunnen blijven wonen en leven. Dit vraagt om een investering in de eerstelijnszorg en de samenwerking tussen eerstelijnszorg en sociaal domein en welzijn.
Vanuit het thema Versterken eerstelijn en sociale basis wordt ingezet op het versterken en verstevigen van de samenwerking tussen de eerstelijnszorg, sociaal domein en welzijn (hechte wijkverbanden). Samen vormen zij de eerstelijn. Om deze eerstelijn toegankelijk te houden is in de landelijke visie op eerstelijnszorg 2030 [1] deze samenwerking verder uitgewerkt: regionale samenwerking en lokale implementatie, tussen professionals en in samenspraak met inwoners. We sluiten aan bij de beweging die de afgelopen jaren is ingezet op samenwerking op gemeentelijk niveau, dit noemen we de gemeentehubs. Hierin wordt multidisciplinair samengewerkt aan het verbeteren van de zorg en ondersteuning aan alle inwoners van een gemeente.
Daarnaast richten we ons op het (verder) neerzetten van de huisartsenzorg als sterke basis via Meer Tijd Voor de Patiënt, Zorg4-sites en richten we ons op de continuïteit van de huisartsenzorg. Evenals het vergroten van de informele hulpbronnen, zoals informele buurt samenwerking, hybridezorg en online zelfhulptools.