De aanpak van reablement in onze regio

Het zorglandschap verandert in hoog tempo. Hoe kunnen we de zorg organiseren die past bij de behoefte van de ouderen en tegelijk toekomstbestendig is? We werken, met betrokkenen, aan plannen om het gedachtengoed van reablement uit te rollen. Zodat inwoners autonoom met eigen regie over hun zorg en leven een zelfstandig en betekenisvol leven kunnen leiden. Deze plannen vragen om creatieve oplossingen, zoals het inzetten van familie, het sociale netwerk en technologische hulpmiddelen. 

Van zorg naar welzijn

Zorg, zoals we dat nu kennen, hoeft niet altijd het antwoord te zijn als het gaat om de specifieke behoeften van ouderen. We gaan van zorg naar welzijn. In onze regio willen we het gedachtengoed van reablement uitrollen. Inwoners zijn autonoom en hebben eigen regie over hun zorg en leven. Door onderstaande plannen willen we de beweging ‘van zorg naar welzijn’ in de regio verder gaan vormgeven, samen met betrokkenen. 

Inventarisatie mantelzorgondersteuning

Mantelzorgers zijn een cruciaal onderdeel van het zorgnetwerk. Zij zijn onmisbaar in het dagelijks leven van inwoners die zorg en ondersteuning nodig hebben. Er loopt momenteel een inventarisatie op het gebied van mantelzorgondersteuning in de regio ZOU. In februari worden de uitkomsten hiervan gepresenteerd.

Project rondom kortdurend verblijf

Drie ziekenhuizen, drie huisartsencoöperaties en zes GRZ-aanbieders werken samen aan een project rondom kortdurend verblijf. Uitgangspunt is dat de patiënt zo snel mogelijk weer terug naar huis gaat voor verder herstel met oog voor persoonlijke situatie van de patiënt. Het project richt zich op ambulantisering, concentratie en specialisatie van de zorg, inzicht in beddencapaciteit en het verbeteren van de triage en coördinatie van de doorstroming. 
Zo wordt de toegankelijkheid tot professionele zorg- en ondersteuning bij revalidatie voor de meest kwetsbare ouderen in de regio Utrecht geborgd.  

Toekomstbestendige Medisch Generalistische Zorg

In het oudergeneeskundig netwerk werken de huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde onderling samen door de inzet van een consult-functie. Samen geven zij invulling aan de toekomstbestendige Medisch Generalistische Zorg. 

Project ‘Vertrouwd Thuis’

Met Vertrouwd Thuis werken zorgaanbieders samen aan een regionale transitiebeweging die zorgaanbieders (of de regio) ondersteunt met veranderkundige handreikingen om de langdurige zorg vanuit de Wet langdurige zorg thuis goed te organiseren.  

Deze plannen dragen allemaal bij aan de transitie van zorg naar welzijn, die we in de regio verder willen uitrollen.

Artikel delen:
Facebook
Twitter
LinkedIn

De werkagenda voor het thema preventie

Een van de vijf thema’s waar wij ons binnen het netwerk Zuidoost Utrecht op richten is preventie. De werkagenda preventie richt zich op het opzetten en verder ontwikkelen van de zogenaamde ketenaanpakken.

Het Netwerk Mentale Gezondheid

Het afgelopen jaar hebben we belangrijke stappen gezet in de zorg voor mentale gezondheid. ZOU sluit aan bij de uitgangspunten van Positieve Gezondheid, waarin eigen regie en aanpassingsvermogen centraal staan.

Nieuwe subsidieaanvraag voor 2025-2026

Voor 2025 en 2026 hebben we bij ZonMW een nieuwe subsidie-aanvraag ingediend voor het versterken van de lokale samenwerkinsverbanden in de eerstelijn. Partijen binnen de eerstelijn werken samen in de voorbereiding op deze subsidie.