De werkagenda voor het thema preventie

Een van de vijf thema’s waar wij ons binnen het netwerk Zuidoost Utrecht op richten is preventie. De werkagenda preventie richt zich op het opzetten en verder ontwikkelen van de zogenaamde ketenaanpakken, zoals Welzijn op Recept, Kansrijke Start, Valpreventie voor ouderen, Kind naar Gezond Gewicht en de Gecombineerde Leefstijl Interventie voor volwassenen. Ook werken we aan alcohol- en middelenpreventie voor jongeren en het bevorderen van mentale gezondheid. De regie ligt bij de gemeenten, in samenwerking met partners uit het sociale en medische domein. We werken samen aan afspraken die verschillende domeinen oversteken, delen kennis op regionaal niveau en stemmen afspraken over financiering en scholing af voor de hele regio. De uitvoering gebeurt vooral lokaal.

Relevante ontwikkelingen per ketenaanpak

Welzijn op Recept
Welzijn op recept is een eenvoudig concept met krachtige gevolgen voor mensen met psychosociale klachten. Beschikbaar voor eerstelijns zorgverleners zoals huisartsen. Welzijn op recept is in iedere gemeente beschikbaar, met afspraken tussen huisartsen en welzijnsorganisaties over doorverwijzing. We willen dit project verder versterken in de regio en uitbreiden naar andere zorgprofessionals. Dit vraagt onder andere om (tijdelijke) uitbreiding van de welzijnscapaciteit, maar structurele financiering is er nog niet. In 2025 wordt extra geïnvesteerd vanuit SPUK-IZA om Welzijn op Recept verder te versterken. Ondertussen werken we nog steeds aan een meerjarige financieringsoplossing.

Kansrijke Start
Er zijn grote verschillen per gemeente rondom de ketenaanpak Kansrijke Start. Er liggen kansen om binnen de regio ZOU samen te werken met regionale organisaties die betrokken zijn bij de geboortezorg. In 2025 willen we hier invulling aan geven.

Lokaal zijn er ook belangrijke ontwikkelingen. Zeist is een van de landelijke koplopers in het actieprogramma Kansrijke Start. De kennis en ervaring uit Zeist wordt nu ook in onze regio gebruikt. Zo is in Zeist de geboortebox geïntroduceerd. Deze box bevat informatie en tips voor ouders in de eerste fase na de geboorte van hun kind en wordt aanstaande ouders aan het einde van de zwangerschap gegeven.

Vanuit de Regionale Kenniswerkplaats Jeugd is in Driebergen een onderzoek afgerond, genaamd Jonge kinderen in Groenhoek. Dit onderzoek ging over hoe moeilijk bereikbare gezinnen in de wijk Groenhoek beter geholpen kunnen worden. Er kwamen concrete aanbevelingen uit, en nu wordt gekeken hoe deze verder opgepakt kunnen worden.

Onder begeleiding van Raedelijn wordt momenteel in Wijk bij Duurstede en De Bilt gewerkt aan het versterken van de lokale coalities rondom de kansrijke start van kinderen.

Valpreventie voor ouderen
Afgelopen jaar is er hard gewerkt aan de ketenaanpak Valpreventie voor ouderen. Via verschillende evenementen is het valrisico van veel ouderen ingeschat. Gelukkig bleek voor velen het risico laag. Zij kregen voorlichting en tips om het risico laag te houden en konden deelnemen aan sport- en beweegprogramma’s. Ouderen met een matig risico werden doorverwezen naar een beweeginterventie, terwijl ouderen met een hoog risico een valanalyse onder geneeskundige zorg kregen. Vanaf 2025 kan deze analyse via de huisarts worden uitgevoerd en gedeclareerd bij de zorgverzekeraar. Op 20 januari organiseert Unicum een Webinar voor zorgprofessionals met uitleg over deze afspraken.

Kind naar Gezond Gewicht
Sinds september werkt een projectleidersduo van GGDrU aan de voorbereiding van de ketenaanpak Kind naar Gezond Gewicht in de ZOU-regio, gebaseerd op het landelijke model voor kinderen met overgewicht en obesitas (VU/Care for Obesity 2018).

Samen met lokale partners, zoals wijkcoördinatoren, JOGG-regisseurs, CJG, wijkteams, fysiotherapeuten en diëtisten, wordt de aanpak onderzocht. Er is nog veel onduidelijkheid over welke onderdelen onder de verzekerde zorg vallen, zoals de Centrale Zorgverlener (CZV) en kinderGLI. Landelijk worden hierover gesprekken gevoerd. In 2025 ligt de focus daarom op de niet-verzekerde zorg, zoals het versterken van het collectieve preventieaanbod, het bevorderen van samenwerking tussen het sociale en medische domein, het verbeteren van doorverwijzing en het creëren van voldoende aanbod via lokale initiatieven en wijkgerichte programma’s.

Artikel delen:
Facebook
Twitter
LinkedIn

De werkagenda voor het thema preventie

Een van de vijf thema’s waar wij ons binnen het netwerk Zuidoost Utrecht op richten is preventie. De werkagenda preventie richt zich op het opzetten en verder ontwikkelen van de zogenaamde ketenaanpakken.

Het Netwerk Mentale Gezondheid

Het afgelopen jaar hebben we belangrijke stappen gezet in de zorg voor mentale gezondheid. ZOU sluit aan bij de uitgangspunten van Positieve Gezondheid, waarin eigen regie en aanpassingsvermogen centraal staan.

Nieuwe subsidieaanvraag voor 2025-2026

Voor 2025 en 2026 hebben we bij ZonMW een nieuwe subsidie-aanvraag ingediend voor het versterken van de lokale samenwerkinsverbanden in de eerstelijn. Partijen binnen de eerstelijn werken samen in de voorbereiding op deze subsidie.