Mentale weerbaarheid en gezondheid

Om de zorg voor mentale gezondheid ook in de toekomst toegankelijk te houden, is een paradigmashift nodig: de toegevoegde waarde van de ggz zit niet (meer / alleen) in het behandelen van een psychische kwetsbaarheid, maar in het bevorderen van de regie over de eigen gezondheid en het versterken van het vermogen om om te gaan met de uitdagingen van het leven. Het aanbieden van ggz-behandeling kan daar een onderdeel van zijn, maar dat hoeft niet.

Dat vertaalt zich in de volgende visie:

“Vragen en problemen op het gebied van mentale gezondheid moeten niet per definitie leiden tot behandeling in de ggz. Daarbij onderschrijven we de uitgangspunten van Positieve Gezondheid, waarbij mensen meer zijn dan hun aandoening en vraagstukken worden gezien in de context van het leven dat mensen leiden. De samenwerking tussen huisartsen, het sociaal domein en de ggz biedt het fundament om dat waar te maken.”

Om dit te realiseren is er een landelijk beleid opgesteld, gericht op het (verder) opbouwen van het Netwerk Mentale Gezondheid. Dit netwerk bestaat uit onderstaande functies, waarbij we in de werkgroep goed zullen kijken naar wat er al is in de regio in plaats van alles opnieuw doen. De beweging ‘GGZ in de Wijk’ die 4-5 jaar geleden is ingezet heeft al veel belangrijke elementen neergezet.

Wil je meer weten?
Neem contact op met René van Zijl, projectmanager IZA bij Altrecht en kartrekker van het thema Mentale weerbaarheid en gezondheid.