In februari is de valrisicobeoordeling succesvol gelanceerd in de regio Zuidoost Utrecht (ZOU) en Lekstroom. In samenwerking met VIPLIVE ontwikkelde UNICUM een aanpak waarmee de valrisicobeoordeling binnen de huisartspraktijk kan worden uitgevoerd en ook ingezet kan worden door paramedici zoals fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Deze uitbreiding vergroot de capaciteit, verhoogt de efficiëntie en versterkt de kwaliteit van zorg. Een belangrijke stap in het versterken van de regionale zorgketen.
Valongevallen verminderen door valpreventie
Valongevallen bij 65-plussers zijn de belangrijkste oorzaak van bezoeken aan de spoedeisende hulp (SEH). De impact van een val op ouderen is enorm; het beïnvloedt de zelfredzaamheid en het vermogen om langer thuis te blijven wonen. Je zou kunnen zeggen dat door een val de algehele kwaliteit van leven wordt beïnvloed. In het kader van het Integraal Zorg Akkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) hebben gemeenten de verantwoordelijkheid gekregen om de Ketenaanpak Valpreventie op te zetten voor inwoners van 65 jaar en ouder die een verhoogd valrisico lopen.
Valrisicotest
In de regio ZOU wordt er intensief samengewerkt tussen gemeenten, lokale buurtsportcoaches, fysiotherapeuten, wijkmanagers, UNICUM en de GGDrU. Ook andere zorgverleners, zoals diëtisten, thuiszorg en sociale teams, spelen een belangrijke rol bij Valpreventie en het opsporen en een inschatting maken van valrisico’s onder ouderen. Dat kan met de valrisicotest. Dankzij de recente lancering van de valrisicobeoordeling is de keten nu volledig ingericht en kan een sluitende aanpak worden geboden aan alle ouderen met een valrisico in de regio.
Met de afronding van deze laatste stap kunnen inwoners in de regio rekenen op een geïntegreerde aanpak die hen ondersteunt bij het verminderen van valrisico’s en het bevorderen van een gezond en actief ouder worden.
Meer weten?
Op maandag 20 januari heeft UNICUM een webinar georganiseerd waarin meer uitleg te gegeven over de Ketenaanpak Valpreventie en de valrisicobeoordeling. Benieuwd? Je kunt het webinar terugkijken via deze link.