Update vanuit de Vereniging van Nederlandse Gemeenten inzake IZA

Tijdens de ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op 29 november is besloten om te stoppen met de gesprekken over het IZA. Vanuit het Rijk ontbreekt het aan de randvoorwaarden voor een succesvolle en gezamenlijke transformatie van de zorg en het sociaal domein. Graag geven we een update over de landelijke gesprekken die er nu plaatsvinden en hoe de gemeenten de geplande zaken toch continueren.

VNG stopt met deelname IZA

De reden van de VNG om te stoppen is dat het ontbreekt aan de randvoorwaarden vanuit het Rijk voor een succesvolle en gezamenlijke transformatie van de zorg en het sociaal domein. Ook ontvangen zij nu structureel onvoldoende middelen voor het sociaal domein. Daarom is doorgaan in deze situatie niet alleen voor de gemeenten, maar ook voor andere zorgpartners onhoudbaar.

SPUK-IZA blijft voor 2025 beschikbaar voor gemeenten

Dat de VNG is gestopt met de gesprekken over het IZA, betekent dat de VNG landelijk niet meer deelneemt aan de tafels waarin wordt gesproken over het IZA en het Aanvullend Zorg en Welzijns-Akkoord (AZWA) totdat de gelijkwaardigheid tussen partijen is geregeld. Ook moet er inhoudelijk een akkoord komen op het AZWA waarin de financiën goed en structureel zijn geregeld. Dan kan het sociaal domein daadwerkelijk de rol in het IZA waarmaken. De SPUK-IZA blijft voor 2025 wel beschikbaar voor gemeenten.

Landelijk zijn er nu gesprekken bezig tussen de VNG, VWS en Zorgverzekeraars Nederland over de gelijkwaardigheid van de partijen. Deze lijken de goede kant op te gaan. We hopen dat de partijen er op landelijk niveau uit gaan komen, zodat de gevolgen voor de inwoners van onze regio beperkt blijven.

Gemeenten binnen ZOU blijven gecommitteerd

Voor de samenwerking in Zuidoost Utrecht betekent dit alles dat gemeenten kritisch blijven inzetten op domeinoverstijgende samenwerking. Wij willen samen de transformatie naar houdbare en passende zorg en welzijn maken en zien de noodzaak van de samenwerking tussen het medisch en sociaal domein om dit te realiseren.

De afgelopen jaren is op verschillende manieren al een samenwerking opgebouwd in de regio in de beweging van zorg naar gezondheid en in de verbinding tussen zorg en welzijn en daaraan blijven we gecommitteerd. Met of zonder IZA, is de opgebouwde samenwerking met Zilveren Kruis, zorg-, welzijnspartners en inwoners nog steeds nodig om de opgaven m.b.t. mentale weerbaarheid, vergrijzing en versterking van de sociale basis op te kunnen pakken.

Geplande projecten worden gecontinueerd

Wel is het zo dat de gemeenten voor nu geen afspraken gaan maken over nieuwe projecten, totdat er meer duidelijkheid is over de uitkomsten van de landelijke gesprekken. Met de SPUK-IZA voor 2025 kunnen in ieder geval al geplande zaken zoveel mogelijk gecontinueerd worden.

Als er weer nieuws is op dit vlak, houden we je vanzelfsprekend op de hoogte via onze website en de nieuwsbrief.

Artikel delen:
Facebook
Twitter
LinkedIn

De werkagenda voor het thema preventie

Een van de vijf thema’s waar wij ons binnen het netwerk Zuidoost Utrecht op richten is preventie. De werkagenda preventie richt zich op het opzetten en verder ontwikkelen van de zogenaamde ketenaanpakken.

Het Netwerk Mentale Gezondheid

Het afgelopen jaar hebben we belangrijke stappen gezet in de zorg voor mentale gezondheid. ZOU sluit aan bij de uitgangspunten van Positieve Gezondheid, waarin eigen regie en aanpassingsvermogen centraal staan.

Nieuwe subsidieaanvraag voor 2025-2026

Voor 2025 en 2026 hebben we bij ZonMW een nieuwe subsidie-aanvraag ingediend voor het versterken van de lokale samenwerkinsverbanden in de eerstelijn. Partijen binnen de eerstelijn werken samen in de voorbereiding op deze subsidie.